Situatieschets

Guus is een bijna 5-jarige reu, die als pup bij zijn huidige eigenaren is gekomen. Het gezin bestaat uit vader, moeder en een baby van 4 maanden oud.

Wanneer Guus zijn eigenaren thuis komen is hij blij, druk en springerig en wil graag gelijk met hen spelen. Om het opspringen te voorkomen, buigen de eigenaren meestal een beetje voorover, zodat Guus op de grond blijft. Hij weet ook dat hij altijd wat lekkers krijgt als de eigenaren thuis komen. Wanneer de eigenaren weg gaan wordt Guus altijd een beetje down en doet hij z'n staart tussen de poten. Hij blijft verder wel rustig, maar aan zijn houding is te merken dat hij het niet prettig vindt dat z'n eigenaren weg gaan.

Bij bekend bezoek reageert Guus blij en enthousiast en kan hij ook gaan springen. Hij zoekt gelijk aandacht, hij zou het liefst met het bezoek gaan spelen en knuffelen. Wanneer het bezoek weg gaat blijft Guus rustig, maar hij loopt vaak wel mee tot de poort, om daar dan te blijven kijken tot het bezoek echt uit het zicht verdwenen is. Guus houdt niet van de stofzuiger, hij loopt dan steeds achter z'n eigenares aan en als de slang en het mondstuk bij hem in de buurt komen dan loopt hij er voor weg. Hij gaat niet tekeer tegen de stofzuiger.

Spelen met zijn eigenaren doet Guus graag. Vaak komt hij aangerend met een speeltje in de bek en wil dan dat z'n eigenaren het vasthouden, zodat hij een trekspelletje kan spelen. Af en toe laat hij dan los, zodat zijn eigenaren het speeltje kunnen weggooien en hij het kan apporteren. Guus voetbalt graag, binnen in huis doet hij dat met tennisballetjes die hij zelf over de grond rolt, door het hele huis heen. Bijna dagelijks haalt Guus zijn bak met speeltjes leeg, om vervolgens zijn eigenaren uit te nodigen tot spel.

Guus speelt regelmatig enthousiast met andere honden die hij kent, maar sommige honden vinden hem gewoon te druk. Bij honden die hij niet kent is Guus afwachtend. Een enkele keer kan hij uitvallen, specifiek naar grote honden. Hij gaat dan ook blaffen, grommen en heel hard trekken aan de riem.

Naar mannen (en dan in het bijzonder grote mannen) kan Guus soms uitvallen. Zijn eigenaren leggen wel altijd aan nieuwe mensen uit dat ze Guus het beste kunnen negeren en dat het beter is als hij uit zichzelf naar hen toe komt om te snuffelen, maar met iemand (een grote man) die zich hier niet aan wilde houden heeft Guus negatieve ervaringen opgedaan, met als gevolg dat Guus grote mannen niet meer zo goed vertrouwt. Zolang mensen kunnen accepteren dat Guus op zijn eigen tempo kennis moet maken, zijn er geen problemen.

Wanneer Guus buiten is, heeft hij eigenlijk alleen oog voor de omgeving, hij wil overal tegelijk zijn. Zodra hij iets of iemand ziet wil hij er op af, om te onderzoeken. Is er niets of niemand in de buurt, dan heeft Guus meer aandacht voor zijn eigenaren en luistert hij heel goed. Wel trekt hij vaak aan de lijn. Loslopen doet Guus eigenlijk alleen als er niemand in de wijde omgeving te zien is.

Guus kan omgaan met kinderen vanaf ongeveer de basisschoolleeftijd. Regelmatig komt er een meisje van ca. 4 jaar over de vloer en met haar kan hij leuk spelen. Toen zij nog kleiner was wilde hij steeds tegen haar aan springen en als ze door het huis kroop deed hij niks anders dan achter haar aan lopen, blaffen, likken en wanneer ze stond liep hij haar regelmatig omver. Jongere kinderen zijn dus geen succes. Met oudere kinderen kan Guus prima omgaan, hij begroet hen enthousiast, scoort graag knuffels en kusjes en als ze hem een snoepje mogen geven pakt hij dit heel netjes aan.

Het is onzeker of Guus met katten overweg kan, binnenshuis zijn hier geen ervaringen mee. Wanneer Guus buiten een kat ziet, begint hij te blaffen en wil hij er achteraan. Guus gaat wel graag mee in de auto. Op langere stukken gaat hij rustig liggen, maar op kortere stukken en bochtige wegen gaat hij staan om goed naar buiten te kunnen kijken. Soms gaat hij zitten om om zich heen te kunnen kijken. Guus is een rustige eter. Hij krijgt 's ochtends z'n brokken in de bak en eet daarvan wanneer hij zin heeft. 

Met Guus is een puppycursus gevolgd en een basiscursus 1 en 2.

Reden van herplaatsing

Voor Guus zijn we op zoek naar een andere plek, omdat hij nogal jaloers kan zijn richting de eigenaar. Hij probeert steeds tussen de eigenaar en eigenares in te gaan staan als de eigenaar van het werk thuis komt en de eigenares wil begroeten. Daarnaast merken de eigenaren dat Guus ontzettend onrustig en zenuwachtig is geworden sinds ze een baby hebben. Wanneer de baby begint te brabbelen gaat Guus blaffen en zenuwachtig door het huis lopen. Wanneer de eigenares de baby optilt wordt het zenuwachtige gedrag van Guus erger. Vaak loopt hij dan snel naar zijn bak om deze - in tegenstelling tot wat hij normaal doet - in hoog tempo leeg te eten, met korte, snelle tussenpozen waarin hij steeds blaft en heen en weer ijsbeert tussen de eigenares en de voerbak. De eigenaren merken dat Guus zijn rust niet meer kan vinden en Guus probeert soms ook naar de voetjes van de baby te happen. Op dit moment wonen de eigenaren achteraf met een royale tuin, maar er staat een verhuizing naar een kleinere woning op de planning, waardoor Guus steeds vaker met de baby geconfronteerd zal worden en het steeds lastiger zal worden om hem zijn rust te laten nemen. Door dit alles kunnen de eigenaren Guus niet langer bieden wat hij nodig heeft en zijn zij van mening dat hij op een andere plaats, zonder kleine kinderen, beter tot zijn recht kan komen.

Identificatie & Registratie

Guus beschikt niet over een FCI-stamboom, maar is wel gechipt.

Profielschets nieuwe eigenaar

Voor Guus zoeken we een ruime, nieuwe plek waar geen baby's en kleine kinderen aanwezig zijn, bij één of meer eigenaren die hem de mentale rust kunnen bieden die hij nodig heeft om weer een gezellige huisgenoot te kunnen worden.

Plaatsingsvoorwaarden

De voorwaarden waaronder Guus zal worden herplaatst, worden door zijn huidige eigenaren bepaald. De exacte voorwaarden worden met u besproken nadat de eigenaren zich hebben overtuigd van uw geschiktheid.

Heeft u interesse in Guus?

Heeft u op basis van bovenstaand verhaal interesse in Guus? En bent u er van overtuigd dat u hem kunt helpen om weer een gelukkige, stress-vrije huishond te worden? Dan komen wij graag met u in contac! Wij verzoeken u om het Reactieformulier Herplaatsing in te vullen en zo uitgebreid mogelijk aan te geven wat uw ervaring is en wat u Guus allemaal kunt bieden.

 Appenzeller reu Guus (09-02-2017) is beschikbaar voor herplaatsing

Appenzeller reu Guus (09-02-2017) is beschikbaar voor herplaatsing

Koop een Benno-boek en steun onze stichting!

Speciaal voor alle Berner-liefhebbers vragen wij jullie aandacht voor een uniek aanbod: in overleg met schrijfster Hermien Stok mogen wij als stichting de boeken van Benno de Berner te koop aanbieden. De verkoopprijs per boek bedraagt € 13,95 excl. verzendkosten en van elk boek dat via de stichting wordt verkocht, doneert Hermien maar liefst € 2,50 aan de stichting!

EXTRA: Hermien signeert alle boeken die via de stichting worden verkocht en wanneer je de boeken aan iemand cadeau wilt geven voor een speciale gelegenheid, dan is het zelfs mogelijk om er een persoonlijke opmerking/boodschap aan toe te voegen!

Een unieke kans dus om deze Berner-boeken te kunnen kopen! U kunt uw bestelling aan ons doorgeven door een e-mail te sturen naar: onze stichting

Benno het Bernertje

Benno het Bernertje

Benno de boevenvanger

Benno de boevenvanger

Benno en de hondendieven

Benno en de hondendieven

Benno op vakantie

Benno op vakantie

Benno en Sjanske

Benno en Sjanske